Kawa jest napojem, z którego korzysta ponad połowa populacji. Pojawiają się różne opinie na temat tego, czy jest ona zdrowa czy szkodliwa.
Prawda jest taka, że rodzaj kawy, którą pijesz, decyduje o jej wartości dla zdrowia. Badania pokazują, że ziarna kawy dostarczają ważnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko cukrzycy i raka oraz powstrzymują proces starzenia. Ostatnie badania wykazały również, że kofeina pomaga zachować pamięć krótko- i długoterminową. Pomaga to nie tylko zapamiętać szczegóły swojej niedawnej przeszłości, ale może również zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera. Oprócz zapobiegania chorobie Alzheimera, kawa może również pomóc w zapobieganiu chorobie Parkinsona. Badania pokazują, że picie od dwóch do trzech filiżanek kawy dziennie może pomóc w zapobieganiu tym chorobom. Kawa pomaga również w łagodzeniu bólu. Jeśli odczuwasz ból głowy lub inny dyskomfort, wypicie filiżanki kawy może pomóc. Dzieje się tak, ponieważ kofeina jest w rzeczywistości naturalnym środkiem przeciwbólowym i wiele leków przeciwbólowych zawiera kofeinę w celu wzmocnienia ich działania. Kawa ma wiele korzyści, dlatego warto wypijać filiżankę lub dwie naparu kawowego dziennie.
Najlepszym sposobem na wybranie dobrej jakości ziaren kawy jest zakup takich, które zostały wypalone nie wcześniej niż osiem tygodni wcześniej.
Prawdziwie świeża kawa świetnie smakuje naturalnie i nie zawiera szkodliwych pestycydów ani chemikaliów występujących w kawie uprawianej na plantacjach komercyjnych. Ekologiczna kawa uprawiana w cieniu rośnie wolniej, więc ma naturalnie niższą zawartość kwasu i kofeiny. Wolniejsze tempo wzrostu kawy uprawianej w cieniu pozwala ziarnom na uzyskanie naturalnie lepszego smaku niż ziarna kawy uprawiane na słońcu. Najlepsze gatunki i odmiany, takie jak brazylijska kawa rosną na wysokościach powyżej 1000 metrów nad poziomem morza. Kawa uprawiana jest na plantacjach głównie w krajach Ameryki Środkowej, Południowej i Afryce, takich jak Brazylia, Etiopia, Wenezuela, Kenia, Gwatemala i Kolumbia.