Ciasteczka domowe – proste przepisy

Czas przedświąteczny jest czasem bardzo dynamicznym dla każdego, kto przygotowuje stół i poczęstunek dla bliskich. Wówczas staramy się przygotowywać wszystkiego po trochu, zarówno na gorąco, w formie przystawek, jak również ciast i ciasteczek.

Bardzo dobrym rozwiązaniem w tym czasie, szczególnie dla osób, które nie dysponują zbyt długim czasem na przygotowania będą ciasta bez pieczenia, jak również ulubione domowe pierniczki, jakie są uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Jednak w święta królują nie tylko pierniczki z przyprawami korzennymi, ale również innego typu słodkości, które mogą zastąpić każde ciasto.

Ciasteczka nabierają dzisiaj nowego znaczenia, a to ze względu na fantazyjność, z jaką są robione przez gospodarzy. Mamy ciasteczka przekładane, ciasteczka w formie herbatników, ciasteczka kruche, z ciasta francuskiego oraz drożdżowe. Bardzo popularne stały się babeczki, które idealne są na imprezy i świetne na stół świąteczny.

Czym charakteryzują się domowe ciasteczka?

Domowe ciasteczka są zawsze smaczniejsze od tych kupionych w sklepach. Ze względu na to, że są pozbawione konserwantów i można je w szybkim czasie przygotować. Poza tym są delikatne, miękkie, bardzo często dekorowane cukrowymi posypkami i bitą śmietaną, nadziewane marmoladą, kremem czekoladowym lub kawałkami czekolady. Kolejnym ciekawym wariantem pośród ciasteczek będą koszyczki na bazie preparowanego ryżu, ciasteczka w formie mini mazurków czy eklerki. Dla większych smakoszy znajdą się również przepisy na bajaderki, makaroniki migdałowe czy babeczki z mango.

Ciasteczka – na raz do buzi

Ciasteczka cieszą się uznaniem szczególnie młodszego pokolenia, które bez trudu mogą złapać w rączkę ciacho i zjeść je przed telewizorem. Takie ciasteczka najlepiej, jeśli są nadziewane czymś w guście maluchów, najlepiej z czekoladą i owocami. Takie przepisy bardzo łatwo jest znaleźć na stronie przepis na ciasteczka. Konkretne przepisy na konkretne okazje.