Istnieje wiele dobrych powodów, a nawet korzyści zdrowotnych wynikających z picia kawy. Wypijanie dwóch filiżanek kawy dziennie może zmniejszyć ból mięśni po treningu oraz ból głowy.
Filiżanka świeżo parzonej kawy zawiera około 2 gramów błonnika, który pomaga w trawieniu i oczyszczaniu jelit z resztek pokarmowych. Istnieją znaczne dowody na to, że kofeina może chronić przed chorobą Alzheimera i Parkinsona. Niedawne badania wyodrębniły również związki w palonej kawie, które mogą być odpowiedzialne za zapobieganie odkładaniu się płytki mózgowej, która może powodować te choroby. Osoby pijące kawę mają również mniejsze ryzyko chorób serca. Kawa jest najczęściej stosowaną używką na świecie. Niezależnie od tego, czy jest to mrożona kawa w letni poranek, gorąca filiżanka kawy rano przed pracą czy ciepła latte, nie ma wątpliwości, że wiele osób na całym świecie uwielbia kawę. Pijemy kawę, aby zachować koncentrację przez wiele godzin, aby móc wykonywać swoją pracę i obowiązki domowe. Zawartość kalorii w zwykłej filiżance parzonej kawy jest prawie żadna, a także nie ma tłuszczu. Napełnianie kawy zbyt dużą ilością śmietanki, tłustego mleka lub cukru może zniwelować niektóre pozytywne korzyści zdrowotne, które zapewnia.
Wiele badań wykazało, że codzienne spożywanie czterech filiżanek kawy jest bezpieczną ilością.
Należy pamiętać, że biologiczny okres zawartości kofeiny w organizmie wynosi od siedmiu do dziewięciu godzin. Więc jeśli napijesz się rano kawy, powinna dodawać energii przez cały dzień. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o kawie, przeczytaj blog o kawie. Ale jeśli pijesz kawę przez cały dzień, możesz przedawkować kofeinę, co skutkuje bezsennością, bólami głowy i biegunką, co naprawdę stanowi problem. Nie wszyscy ludzie reagują na kofeinę w ten sam sposób, więc jeśli odczuwasz niektóre negatywne objawy tej substancji, takie jak bezsenność, drżenie rąk lub niepokój, powinieneś zmniejszyć dawkę lub ograniczać spożycie kawy do minimum. Naturalna kawa zawiera wiele silnych antyoksydantów, więc spowalnia starzenie organizmu, dotlenia komórki i pomaga zachować zdrowie przez długie lata.