Moringa oleifera to roślina, która od tysięcy lat jest ceniona za swoje korzyści zdrowotne. Jest bardzo bogata w zdrowe przeciwutleniacze i bioaktywne związki roślinne.
Moringa jest dość dużym drzewem pochodzącym z północnych Indii, ale występuje również w Afryce i Ameryce Południowej. Ma różne nazwy, takie jak drzewo podudzia, chrzan lub drzewo oleiste. Prawie wszystkie części drzewa są spożywane lub stosowane jako składniki tradycyjnych leków ziołowych. Dotyczy to zwłaszcza liści i strąków, które są powszechnie spożywane w niektórych częściach Indii i Afryki. Dotyczy to zwłaszcza liści i strąków, które są powszechnie spożywane w niektórych częściach Indii i Afryki. Moringa jest bardzo pożywna, a liście Moringi są doskonałym źródłem wielu witamin i minerałów, między innymi białka, witaminy A i C, witamin z grupy B, żelaza i magnezu. W krajach zachodnich suszone liście są sprzedawane jako suplementy diety, w postaci proszku lub kapsułek. W porównaniu z liśćmi strąki mają na ogół mniej witamin i minerałów. Są jednak wyjątkowo bogate w witaminę C. W diecie ludzi w krajach rozwijających się czasami brakuje witamin, minerałów i białka.
W tych krajach moringa może być ważnym źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych. Moringa jest również bogata w przeciwutleniacze, czyli związki działające przeciwko wolnym rodnikom w twoim ciele. Wysoki poziom wolnych rodników może powodować stres oksydacyjny, który jest związany z chorobami przewlekłymi, takimi jak choroby serca i cukrzyca typu 2. W liściach moringi znaleziono kilka takich związków roślinnych. Zażywanie suplementów diety, które zawierają liście moringa, przyczynia się do wzrostu energii i utraty wagi. Co ciekawe, kilka badań wykazało, że moringa może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi, potencjalnie zmniejszając ryzyko chorób serca. Ze względu na swoje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwdrobnoustrojowe wyciągi z moringi mogą zwalczać infekcje wywołane przez Salmonella, Rhizopus i E. Coli.