Ludzie gotują jedzenie od epoki kamienia łupanego i istnieje wiele dobrych powodów, dla których praktyka ta przetrwała do dziś.
Dziś gotowanie jest postrzegane przez wielu jako sztuka kulinarna i łatwo zapomnieć, jak ważną rolę odgrywa w rozwoju człowieka. Gotowanie znacznie zwiększyło różnorodność żywności dostępnej do spożycia i skróciło czas poświęcony na poszukiwanie surowej żywności. W rezultacie nasze ciała ewoluowały, od kształtu zębów i szczęk do wielkości i funkcji naszych narządów trawiennych. Jedzenie gotowanej żywności pozwala naszemu ciału trawić i wchłaniać więcej składników odżywczych niż jedzenie surowej żywności. Na przykład likopen jest fitoskładnikiem, który zapewnia ochronę przed niektórymi formami raka i jest znacznie lepiej wchłaniany przez organizm z gotowanych lub przetworzonych pomidorów niż z surowych. Innym fitoskładnikiem, który jest łatwiejszy do wchłaniania po ugotowaniu, jest luteina występująca w kukurydzy. Podobnie karotenoidy znajdujące się w czerwonych, żółtych, pomarańczowych i wielu ciemnozielonych warzywach liściastych są dobrym źródłem witaminy A i są znacznie łatwiej przyswajalne po ugotowaniu. Trzy podstawowe grupy żywności, węglowodany, białko i tłuszcze, są znacznie łatwiejsze do strawienia i wchłonięcia po ugotowaniu niż na surowo. Wyobraź sobie jedzenie ryżu, jajek czy mięsa w stanie surowym. Takie posiłki nie byłyby przyjemnym doświadczeniem.
Gotowanie żywności często znacznie poprawia jej smak i aromat. Ponadto jedzenie surowego jedzenia wymaga znacznej ilości energii do żucia i trawienia. Wystarczy porównać wysiłek potrzebny do zjedzenia surowej marchewki w porównaniu do gotowanej. W internecie znajdziesz przepisy na wiele dań i deserów, a także Przepisy na sałatki. Jedzenie niegotowanych potraw nie jest skutecznym systemem dostarczania paliwa potrzebnego aktywnemu ciału. Oprócz czynników smakowych i trawiennych gotowanie żywności to zdrowy wybór. Podgrzewanie żywności zabija bakterie. Może także ułatwić konserwowanie żywności. Przechowywanie gotowanej żywności jest wygodniejsze i zapobiega psuciu się jedzenia.