Dlaczego przechowuje się produkty spożywcze w chłodniach?

Obecnie nowe technologie umożliwiły dostarczanie świeżej, łatwo psującej się żywności z jednego krańca świata na drugi bez narażania jej wartości odżywczych, smaku czy wyglądu na popsucie.

Producent może posiadać osobistą chłodnię lub magazyn do przechowywania produktów o kontrolowanej temperaturze, zanim dotrą one do użytkowników końcowych. Najczęściej zlecana jest chłodnia, w której produkty pozostają do momentu, aż będą gotowe do wysłania.

Dlaczego przechowuje się produkty spożywcze w chłodniach?

Warunki przechowywania owoców łatwo psujących się

Ponieważ klienci mają coraz większą liczbę specyficznych wymagań co do produktów spożywczych, coraz częściej używa się do przechowywania przykładowo warzyw i owoców odpowiednich chłodni. Różne produkty spożywcze mają różne okresy trwałości, zakresy temperatur, w jakich muszą być przechowywane, oraz czas, jaki mogą spędzić między chłodnią a pojazdem transportowym, zanim się zepsują.

Niektóre przykłady produktów, które mogą wymagać przechowywania w chłodni lub przynajmniej rozwiązania do przechowywania z kontrolowaną temperaturą to łatwo psująca się żywność, taka jak warzywa, owoce, mięso i owoce morza, produkty mleczne, kwiaty i rośliny, produkty farmaceutyczne i kosmetyki. Różnego rodzaju towary, które wymagają transportu i przechowywania w kontrolowanej temperaturze, posiadają przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności i produktów.

Aby magazyny chłodnicze i chłodnie były efektywne, powinny być wyposażone w najwyższej jakości drzwi i izolację, a proces magazynowania musi być zoptymalizowany pod kątem ograniczenia ekspozycji produktów na warunki zewnętrzne. Więcej na temat warunków przechowywania owoców znajdziesz na stronie https://fruitsmart.pl/przechowywanie-kiwi/. Jeśli chodzi o utrzymanie integralności towarów chłodzonych i o kontrolowanej temperaturze oraz dostarczanie ich na czas do miejsca przeznaczenia, ważne jest, aby wiedzieć, w jakich warunkach powinny być przechowywane poszczególne towary. W ten sposób jakość, smak i wygląd owoców czy warzyw będzie zachowana na długi czas, co spowoduje zmniejszenie ewentualnych strat w zbiorach. Dostarczymy do klientów produkty wysokiej jakości, które mogą być dostępne przez długi czas, a nie tylko sezonowo.