Podczas gdy niektórzy ludzie uwielbiają kawę z ekspresu, kawiarki czy parzoną w inny sposób, jest również wiele osób, które wybierają kawę rozpuszczalną zamiast standardowego parzenia kawy naturalnej.
Jako konsument kawy z pewnością wiesz, ile czasu zajmuje zmielenie ziaren kawy, zaparzenie kawy i odpowiednie wyrzucenie fusów, aby przygotować filiżankę tego aromatycznego naparu. Niektórzy mogą nawet twierdzić, że parzenie kawy od podstaw wymaga pewnego poziomu umiejętności.
Czy kawa rozpuszczalna jest gorszej jakości niż tradycyjna?
Wyobraź sobie kawę, której przygotowanie wymaga niewielkich lub żadnych umiejętności. Wszystko, czego potrzebujesz, to kubek gorącej wody i trochę kawy w proszku czy granulkach i gotowe. Kawa rozpuszczalna jest doskonałym rozwiązaniem dla osób, które nie mają czasu czy możliwości zaparzenia sobie tradycyjnej filiżanki kawy. Jeśli masz ograniczony budżet lub jesteś po prostu kimś, kto nie jest zainteresowany wydawaniem wielu pieniędzy na kawę ziarnistą i akcesoria oraz sprzęt do jej parzenia, kawa rozpuszczalna jest dla ciebie świetną opcją.
Ponadto, jeśli jesteś osobą, która jest w ciągłym ruchu, kawa rozpuszczalna jest lepszą opcją pod względem wagi i łatwości transportu oraz przygotowania w każdym miejscu. Ogólnie rzecz biorąc, kawa rozpuszczalna ma dłuższy okres przydatności do spożycia niż zwykła kawa ziarnista czy mielona. Po zmieleniu ziaren kawy, jeśli nie zostaną od razu skonsumowane, zaczynają one wietrzeć i tracą swój smak. Z drugiej strony, jeśli przechowujesz kawę rozpuszczalną w chłodnym, suchym miejscu, może ona przetrwać nawet dwa lata.
Fenole i flawonoidy to przeciwutleniacze obecne w kawie, które pomagają kontrolować ciśnienie krwi i poziom cukru we krwi. Zawartość tych przeciwutleniaczy w kawie zależy w dużej mierze od sposobu jej wytwarzania. Większość producentów kawy rozpuszczalnej skupia się na koncentracji tych przeciwutleniaczy podczas produkcji. Dodatkowo kawa rozpuszczalna ma wszystkie korzyści zdrowotne, które zawiera kawa tradycyjna. Jeśli chcesz oszczędzić czas spędzony na parzeniu bez uszczerbku na jakości, kawa rozpuszczalna to dobry początek. Sekret smaku tkwi w jakości ziaren, paleniu i przetwarzaniu.