Na polskim rynku spożywczym można spotkać coraz częściej różnego rodzaju produktu zachęcające do spożywania owoców tropikalnych podawanych w różnych postaciach.
Bardzo dużą popularnością cieszą się ostatnio różnego rodzaju pulpy, mające charakterystyczną postać, a dzięki temu nadające się do różnego rodzaju przetworów, wytwarzanych także w warunkach domowych. Jednym z produktów, który sprzedaje się w postaci pulpy, jest egzotyczny owoc marakuja a właściwie męczennica jadalna.
Jeszcze do niedawna pulpa z marakui dostępna była tylko w sklepach ze zdrową żywnością, a obecnie można ją spotkać także w popularnych sieciówkach czy marketach.
Pulpa z marakui jako produkt tak zwanej kuchni fusion zdobywa swoją coraz większą popularność dzięki wspaniałemu aromatowi, ale także charakterystycznemu i ciekawemu smakowi oraz doskonałej konsystencji. Na rynku spożywczym funkcjonuje w dwóch postaciach, to znaczy jako pulpa z pestkami lub bez, co ma znaczenie w przypadku wykorzystywania jej do sporządzania różnego rodzaju produktów spożywczych. Pulpę z marakui można wykorzystywać na wiele sposobów, gdyż może stanowić bazę do produkcji wielu dań deserowych, wypieku ciast, sporządzania napojów, a także przygotowywania sosów i potraw o charakterze wytrawnym. Jak produkt wyróżnia się doskonałą konsystencją i naturalnością, co gwarantuje zwartość w jej składzie tylko naturalnych cukrów bez dodatku syropu fruktozowo- glukozowego. Ciekawostką może być fakt, że pulpa z marakui ze względu na swoje właściwości i bogate źródło składników odżywczych jest wykorzystywana także do produkcji kosmetyków oraz różnego rodzaju suplementów wspomagających dietę, w tym także nowotworową. Jakość tego produktu podkreśla fakt, że w jego składzie nie ma: sztucznych barwników, dodatków smakowych, szkodliwych syropów oraz nienaturalnych konserwantów. Warto wykorzystać w swojej kuchni coś takiego jak pulpa marakuja jako naturalny produkt chociażby do domowej produkcji jogurtu owocowego, który będzie cieszył swoją naturalnością oraz doskonałym smakiem.