WINO – ZDROWIE Z BUTELKI

Pomaga się odprężyć, wprowadza w dobry nastrój, a do tego świetnie smakuje i… nierzadko pięknie wygląda. Co więcej, może przysłużyć się naszemu zdrowiu. Wino, pite z umiarem, to nasz niekwestionowany sprzymierzeniec.

WINO JAK AFRODYZJAK

Być może to tylko przesądy, albo mocno naciągane teorie – z pewnością jest jednak coś na rzeczy, bo lampka wina bardzo często wymieniana jest jako jeden z najlepszych afrodyzjaków. Najczęściej przytaczanym przykładem jest czerwona odmiana, ale jeśli wolimy np. białe wino półwytrawne, to dlaczego nie?

WINO NA ZDROWIE

Zbawienne działanie wina na zdrowie człowieka opisywano już przed wiekami. Traktowane kiedyś jak atut uzdrowiciela posiadało, m.in. moc odtruwającą. Dziś, mówiąc w dużym uproszczeniu jest podobnie. Wino białe półwytrawne, podawane do posiłku korzystnie wpływa na proces trawienia. Wino może być także świetnym wspomagaczem w walce z chorobami nowotworowymi. Nie wdając się w chemiczne zawiłości, chodzi głównie o tak zwane garbniki, które pomagają w walce z niechcianymi komórkami nowotworowymi. Zdaniem lekarzy, wino półwytrawne białe pozytywnie wpływa także na pracę samych nerek. To, jak się okazuje także skuteczny środek przeciwbakteryjny. Właściwości wina utrzymują się niezależnie od poziomu alkoholu w danej butelce. A wśród pozytywnych skutków takiego działania można wymienić chociażby zmniejszenie ryzyka infekcji gardła.

ZACHOWAJ WŁAŚCIWOŚCI

Kluczową kwestią przy serwowaniu wina jest odpowiednia temperatura. Niezależnie od tego, czy sięgamy po kieliszek do obiadu, w celach leczniczych, czy w celu poprawy humoru, dopasowanie temperatury do odmiany trunku zapewni jego najlepszy smak.

• Wino różowe serwujemy w temperaturze 10-12°C
• Wino białe półwytrawne najlepiej smakuje podawane w temperaturze 14-16°C
• Wino czerwone podajemy w temperaturze 16-17°C
• Lekkie, owocowe wina najlepiej pić w temperaturze 11-12°C
• Wino musujące i szampan powinny być schłodzone do temperatury 7-8°C

O zapewnienie odpowiedniej temperatury trunkom warto zadbać odpowiednio wcześnie. Butelka wina potrzebuje czasu, aby schłodzić się równomiernie.